Zkuste zelenou kávu

Účinky zeleného čaje jsou známy již prakticky odnepaměti, ale věděli jste, že si můžete koupit i zelenou kávu? Oč vlastně jde?

Obecně o kávě

Káva je nápojem, který se dá označit za takřka národní v mnoha zemích světa. Platí to nakonec i o České republice, kde se různé formy kávy pijí už takřka po několik staletí.

Káva je vlastně horkým nápojem, který se připravuje z plodů kávovníku (technicky jde o ovoce). Rovněž značí prášek, z něhož se káva připravuje. Prášku dává vznik mletí pražených kávovníkových semen. Káva má výraznou chuť a obvykle tmavě černou barvu. Obsahuje zejména kofein, jenž má pozitivní vliv na činnost srdce a celkově se postará o povzbuzení celého organismu.

Káva se vyrábí z několika odrůd kávovníků. Obecně se rozlišuje kvalita kávy podle druhu, ale i způsobu pražení a dalších věcí. Uvařit si můžete také různorodé druhy kávy, výběr je opravdu široký. Turecké mokka, mokka press, klasické espresso či filtrovanou kávu – nebo také v posledních letech velmi oblíbenou – kávu instantní.

coffee-652986_1280

O kávovníku

Kávovníkem se myslí rostlina, na níž rostou drobná semena. Vlastně se botanicky řadí mezi ovoce. Když se sklízí, mají plody kávovníku nezvykle červenou až červenofialovou barvu a v jejich nitru se ukrývají dvě semena – jde vlastně o kávová zrna, tak jak je známe.

Kávovník se řadí do čeledi takzvaných mořenovitých rostlin a je k nalezení na všech kontinentech. Jedná se o vzrostlý keř, který se pěstuje na speciálních plantážích. Jeho původ bychom mohli hledat v Etiopii, odkud se káva rozšířila do arabského světa. Ten se dnes obecně označuje za kolébku tohoto nápoje. V dnešní době je káva k dostání již vlastně celosvětově. Nejklasičtějšími druhy kávovníku jsou Arabský kávovník, Robusta a Coffea liberica. Arabika a robusta se pijí obecně nejčastěji.

Co je zelená káva

Jde vlastně o kávu, která nebyla pražená. A je tedy zdravější než klasika, protože se v ní uchovala řada látek, které by díky procesu pražení přišly vniveč. Během pražení se změní chemické nebo také fyzikální vlastnosti zelených zrn kávy, dochází rovněž i k proměně v chuti. Pražení se liší – existuje světlé, střední a tmavé.

Zelená káva se běžně prodává jako sypká směs nebo jako zrnková káva, ze které se dá připravit během pár sekund vynikající nápoj (a samozřejmě jsou k dispozici i různé příchutě). Stejně tak si můžete koupit zelenou kávu i ve formě kapslí.

Zelená káva kromě kofeinu obsahuje i jednu další důležitou látku. Jde o kyselinu chlorogenovou, který se dosti aktivně podílí na metabolismu cukrů. Podle některých studií pak i snižuje riziko rozvoje cukrovky a má i další vynikající zdravotní účinky.

Zázračné hubnutí nebo podvod?

Pokud si začnete číst články o zelené kávě, zjistíte, že existuje celá řada různých názorů na ni. Někteří lidé díky užívání zelené kávy zhubli spoustu přebytečných kil, jiní si zase postěžují, že na ně popíjení efekt vůbec nemělo a jde o podvod. Jak to tedy vlastně je?

Inu, zelená káva opravdu obsahuje účinné látky, které mohou trochu pomoci hubnutí. Ale jejich účinek opravdu není moc velký. Proto chce zelená káva podpořit – pohyb nebo další spalovače tuků.

Pokud si myslíte, že si koupíte zelenou kávu a kila rychle poletí dolů, jste bohužel na omylu, takhle snadné to není. Musíte celkově změnit životní styl a zdravě se hýbat. Zohledněte i geny nebo léky, které mohou mít na snahu o hubnutí negativní vliv. A v neposlední řadě – pozor na nadužívání zelené kávy, to by také organismu moc neprospělo.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*