Jak poznat dobré víno?

Jistě máte v okolí někoho, kdo ochutná víno a řekne: “Hmm, to bude bílé víno.” To byste vy poznali i podle barvy. Skuteční znalci dokáží přibližně odhadnout, kde se víno pěstovalo, kdy se sbíraly hrozny a rok výroby. K tomuto mistrovství se však musíte propít. Staňte se tedy středem mezi dvěma póly, tedy člověkem, který nápoj šlechticů zná a dokáže poradit s výběrem i svým známým.

Trpká červená vína

Jistě víte, jak chutná červené víno. Stejně tak to, že nejlepší jsou moravská vína. Červené se vyrábí výhradně z modrých hroznů pomocí tepelných úprav či kvašením. Zároveň by mělo být zdravější než bílé, obsahuje totiž více třísloviny a podporuje srdeční činnost. Jeho kyselá chuť je spojená právě s červeným barvivem a přípravou. Jenom přičichnutím ho poznáte podle nakyslé vůně, jež nemusí všem vonět. A jak poznat, odkud hrozny pochází a jak staré víno je? To už nechte na znalcích, jenom vězte, že pokud bylo za normální cenu, nebude starší než deset let. Pověst červeného lehce narušuje známé víno krabicové, které popíjejí bezdomovci. Přitom to správné sudové víno má na rozdíl od krabicového skvělou chuť.

Občerstvení pro slavnostní příležitosti

Do této kategorie patří především šumivé víno. To kvalitní se vyrábí druhotným kvašením v lahvích, i když my spíše známe kvašené v tanku s ostrými bublinkami a sotva znatelným zápachem. Sekty se kromě způsoby výroby rozlišují též chutí. Ty sladší mívají označení dry či demisec. Kdo má radši suchá vína, ať zvolí označení brut nebo brut natur. Poslední důležitá věc u sektů je, zda byly vyrobeny z jedné určité odrůdy, případně zda jich bylo více. Pro začátek se doporučuje pít nápoj pouze z jedné odrůdy, začátečník nedokáže ocenit směs chutí.

Hlavně se bavit!

U konzumace alkoholu je nejdůležitější dobrá společnost okolo vás. S ní si pak jistě rádi kromě vín dáte třeba i tvrdší destiláty.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*