Máte pít mléko nebo zvolit náhražku?

Mléko je znamením síly a zdraví. Je to velmi přirozený a dokonalý nápoj. Člověk se s ním setkává hned od narození. Patří do našeho jídelníčku už odnepaměti a dokonce existují i mléčné diety na hubnutí.

Mléko a mléčné výrobky obsahují mléčné bílkoviny, mléčný tuk, mléčný cukr a mnoho vitamínů, stopových prvků a minerálních látek.

Látky, které mléko obsahuje

Mléko obsahuje mléčné bílkoviny, které jsou základní součástí buněčných struktur, hormonů a enzymů. Jsou dobře stravitelné a vstřebávány ve střevech. Do lidského organismu nesou aminokyseliny, bez kterých tělo být nemůže. Mléko se velmi často využívá např. při žaludečních vředech. Další látkou je mléčný tuk, který má energetickou a ochrannou funkci. Je velmi bohatý na vitamín A, ale obsahuje i vitamíny D, E a F. Mléčný tuk je velmi prospěšný při dietách pro osoby s chorobami trávicího ústrojí, žaludečních, žlučníkových a jaterních onemocnění. Laktóza neboli mléčný cukr má podobnou funkci jako další sacharidy. Jedná se hlavně o zdroj energie, která se rychle využívá. U mnoha výrobků z mléka je laktóza přeměněna na kyselinu mléčnou. Ta brzdí v potravině rozvoj hniloby a působí jako přírodní konzervant. Podobně působí i v zažívacím traktu. Mezi velmi důležité složky mléka patří i vápník. Jeho vyšší potřeba je důležitá hlavně u malých dětí, rostoucí mládeže, těhotných a kojících žen, a také u starších lidí. Málo vápníku způsobuje osteoporózu a osteomalácii, poruchy srážlivosti krve, poruchy činnosti ledvin a další. V naší výživě zajišťují mléčné výrobky asi 70 % vápníku. A co víc, mléko může pomáhat i na hubnutí. Jestliže potřebujete rychle zhubnout a milujete mléko, bude pro vás mléčná dieta to pravé, nejdříve se ale poraďte s profesionálním výživovým poradcem, který vám řekne, zda je pro vás tato dieta vhodná či nikoliv.

Mléčné náhražky

Náhražky mléka jsou většinou levnější. Jestliže obsahují tukovou složku rostlinného původu, mívají větší podíl nenasycených mastných kyselin. Ty pomáhají při problémech s kardiovaskulárním onemocněním. V jejich chuti je hodně znát typická margarínová chuťová stopa. Některé tyto produkty mohou obsahovat i fytosteroly, které mají významné biologické funkce. Působí taktéž preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním. Mohou také pozitivně ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi.

V podstatě se dá říct, že můžete konzumovat obojí. Obě varianty mají své výhody i nevýhody. Záleží jen na vás, co vám chutná, a kde najdete ten ideální poměr.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*