Při přípravě většiny jídel využíváte nůž. Od jeho kvality se odvíjí kvalita vaší práce. Jaký si vyberete vy? Vsadíte na osamoceného „Samuraje“, nebo si pořídíte partu společníků? Co je pro vás vlastně lepší? A kde nakoupit výhodně?
Jeden nebo více?
Profesionální kuchaři s oblibou používají jen jeden nůž na vše. V oblibě mají zejména větší japonské nože. Je to pohodlné a svým způsobem i úsporné. Problém ale je, že je třeba nůž po každém použití otřít. Nesmí se stát, že budete krájet ovoce a bez očištění čepele se vrhnete na maso. Došlo by k přenosu chutí, nebo dokonce nebezpečných látek. Když máte více nožů, s čištěním se nezdržujete. Do základní výbavy patří kuchyňské nože na maso, zeleninu, ovoce, pečivo a ryby.
Sada kuchyňských nožů Tescoma
Japonský antiadhezní nůž Santoku PRESTO TONE
Jak vypadá perfektní nůž?
V první řadě musí mít kvalitní čepel, ideálně z oceli. Keramické nože jsou také vhodné, ale u méně kvalitních hrozí ulomení čepele. Pozor dejte na vyváženost a celkovou váhu. S těžkým nožem nevydržíte pracovat dlouho. Práci zpříjemní ergonomicky tvarovaná rukojeť.
Nezapomeňte na bezpečnost a hygienu při krájení. I u vás doma najdou uplatnění praktické kuchyňské krájecí desky. Aby nůž vydržel ostrý, musíte ho pravidelně přibrušovat. Nejlepšího výsledku dosáhnete s klasickou ocílkou. Jak nůž nabrousit, ukazuje toto video. Jde vlastně jen o cvik. Pokud si přesto na broušení netroufáte, raději se obraťte na odborníka. Platí se cca 40 Kč za nabroušení jednoho nože. Uděláte lépe, pokud si připlatíte i za vyleštění.
Výhodné nákupy se slevou
Když kupujete kuchyňské vybavení, musí na prvním místě stát kvalita. Bez ní si nebudete vaření užívat. Doporučujeme nakoupit kuchyňské potřeby v eshop.tescoma.cz. Nabízí nejen nože, ale i hrnce, pánve, pekáče, příbory a další vybavení. Když nakoupíte v hodnotě nad 999 Kč, dostanete dopravu zdarma. Můžete se registrovat do věrnostního klubu a získávat slevy a rozmanité odměny. Registrace je zdarma!
Napište komentář